2012.12.14. 

Tovább csökkenhetnek a bankbetéti kamatok


2012. november 8., Általános ingatlanpiaci hírek


Forrás: www.ingatlanhirek.hu
Elérhető: http://www.ingatlanhirek.hu/hir/Tovabb-csokkenhetnek-a-bankbeteti-kamatok/42796/

 

Folyamatos nyomás alatt tartja a jegybank a hazai bankok lekötési ajánlatait: jelentős csökkentési hullámot indított el a bankbetétek kamatainál az, hogy három hónap alatt harmadszorra is a kamatvágás mellett döntött az Magyar Nemzeti Bank (MNB) – derül ki a Bankmonitor.hu legfrissebb elemzéséből. Az MNB a múlt keddi, október 30-i ülésén folytatta a jegybanki alapkamat csökkentését 0,25 százalékpontos vágással, amivel az alapkamat 6,25 százalékra süllyedt, újra elérve a 2009. december végi értékét.

 

„A bankok által kínált betéti kamatokat vizsgálva megállapíthatjuk, hogy a bankok előre „beárazták” az MNB kamatvágását, ugyanis több pénzintézet már a hónap közepén jelentősen csökkentette a kínált betéti kamatait. Míg szeptemberben az egyéves lekötéseket vizsgálva hat bank 13 betéti ajánlata érte el, vagy haladta meg a 7,5 százalékos szintet, addig október végére már csak öt bank hat betéte kínált legalább ilyen magas kamatot” – mondja Bonda Balázs, a Bankmonitor.hu elemzője. Hozzáteszi: a forintos betétek kamatának nagymértékű csökkentése mögött a 12 hónapos magyar államkötv&eac ute;nyek kamatainak változása állhat. A kötvénykamatok ugyanis az október elsejei 6,5 százalékról november elejére 6,01 százalékra estek az Állami Adósságkezelő Központ adatai alapján, ami nem hagyta érintetlenül a bankok finanszírozását és így a betétkamatokat sem.

 

Az aktuális betéti ajánlatokat vizsgálva azonban megállapítható, hogy a nagyarányú kamatcsökkentés ellenére a legmagasabb ajánlatok számottevően nem változtak. Az elmúlt hónapokhoz hasonlóan továbbra is az Erste Bank betéti ajánlatai a legmagasabbak az egyéves időtávban, évi 8,62 százalékkal, akár új forrással rendelkezünk, akár banki aktivitást vállalunk a magasabb kamatért cserébe. Az Axa Bank szintén új forrás mellett kínált ajánlata továbbra is a legjobbak között van, 8 százalékos éves kamattal. A Raiffeisen Bank a kamatcsökkentést meghaladóan csökkentette a betéti kamatait, így november elejére a több fe ltételhez kötött Aktivitás betétje már csak az ötödik legjobb ajánlat lett, 7,5 százalékos éves kamat mellett. A múlt hónap kamatversenyében győztes MKB Bank az akkori 8,8 százalékos ajánlatát visszavonta, jelenlegi legjobb ajánlata 7,5 százalék. A legjobb feltétel nélküli kamatajánlat a CIB Bank elektronikus betétje, ez 7,25 százalékot kínál a megtakarítani vágyóknak. Ebben az esetben „bejött a papírforma”, hiszen a múlt hónapban a legjobb feltétel nélküli ajánlat 7,5 százalék volt, ez a jegybanki alapkamat csökkenésével megegyező mértékben lett kevesebb.

 

„A lekötött forintbetétek kamatának jövőbeli alakulására vonatkozóan iránymutató lehet a Monetáris Tanács külső tagjainak a nyilatkozata, miszerint a jegybanki alapkamat egyensúlyi szintje 4,5-5 százalék között van, ami 1,25-1,75 százalékpontos további MNB-kamatcsökkentést vetíthet előre” – véli Bonda Balázs. Véleménye szerint ezért - tekintettel a külső tagok elmúlt hónapokban mutatott szavazati magatartására -, a jelenleg szabad pénzeszközzel rendelkezőknek érdemes a mielőbbi betétlekötést megfontolniuk.

Külön érdekes megfigyelni az eurós betétek ajánlatait, itt is komoly kamatcsökkenést figyelhetünk meg, az első tíz legjobb ajánlat átlaga 3,71 százalék volt október elején, ez november elejére 3,35 százalékra esett, miközben az európai alapkamat nem változott. Ennek hátterében az európai monetáris lazítás miatti likviditásbőség állhat, valamint a magyar kockázati szint csökkenése, így a magyar bankok, vagy azok anyabankjai alacsonyabb kamatok mellett is elegendő forráshoz juthatnak. „Az eurós betéteknél is megfigyelhető, ami a forintos betéteknél jellemző, hogy miközben az általános betéti kamatszint nagymértékben esett, a kiemelkedő betétek m&eac ute;rtéke nem csökkent” – mondja Bonda Balázs, a Bankmonitor.hu elemzője. Hozzáteszi: ugyanazok a bankok kínálnak magas kamatot az eurós megtakarításokra, mint a forintos betétek esetében. Az Erste Banké a jelenlegi legjobb ajánlat, évi 4,31 százalékos EBKM mellett fogadja be az éves lekötéseket új forrás esetén. A legjobb feltétel nélküli ajánlat a Sopron Banké, itt 3,84 százalék a kínált kamat.


 

2012.05.11.


Eladnád, kiadnád a lakásod? Jövőre már csak így teheted meg


2012. május 10., Használt ingatlanok

 

Forrás: www.penzcentrum.hu

 


A kormány honlapján megjelent rendelet tervezet szerint az ingatlan hirdetésekben 2013 január 9-től fel kell tüntetni az energetikai besorolást, vagyis az A+, A, B, vagy más betűjelet.

 

Ugyanakkor a tervezett módosítás a bérletbe adók számára az egy évnél hosszabb bérbeadás esetében 2015-ig végéig önkéntessé teszi a kötelező tanúsítvány elkészíttetését. Így aki él ezzel a lehetőséggel, az nem hirdetheti a bérbeadást.

 

A tanúsítványt a jövőben az építésügyért felelős minisztérium honlapján elérhető szoftverrel kell elkészíteni, amely automatikusan kódszámot ad minden épületre. Az adásvételi szerződést csak akkor fogadja el az ingatlan-nyilvántartás, ha szerepel benne ez a kódszám.

 

A módosítások másik csoportja a költségoptimalizálással kapcsolatos. Alapvető probléma, hogy csak annyira érdemes energetikailag javítani egy épületet, hogy a ráfordítás megtérüljön annak az élettartama alatt. Kivételesen engedélyezhető meglévő épületnél az előírt energetikai jellemzőtől való eltérés, ha a megfelelés aránytalanul sokba kerülne, és nem térülne meg soha. A kalkulációkban új épületnél 30 évvel, meglévőnél pedig 20 évvel kell számolni.

 

Az energetikai tanúsítvány továbbra is 10 évig lesz érvényes, de ha a követelmények időközben változnak, akkor újra el kell készíttetni a tanúsítványt. Ez azért érdekes, mivel a magyar szabályozás eddig nem foglalkozott azzal az uniós előírással, hogy 2021-től már csak alacsony - közel nulla - energiafogyasztású épületek kaphatnak építési engedélyt. A szigorúbb előírások majdani megjelenése előtt készült tanúsítványokat tehát újra el kell készíttetni.

 

Végül új előírás a tervezetben, hogy nemcsak az azonos lakásoknál, hanem az azonos terv alapján, azonos gépészettel készített családi házaknál sem kell valamennyinél újra számolni a tanúsítványt, az első alapján kiállítható a többire is.